„Komm, tanz mit mir!”

Nemzetiségi ruhák beszerzése

a Piros Iskola diákjai számára, NKUL-KP-1-2024/4-000021

A Külső-Pesti Tankerületi Központ, mint Fenntartó, sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökséghez a Nemzetiségi Támogatások „Nemzeti kulturális kezdeményezések 2024. évi költségvetési támogatása” (NKUL-KP-1-2024) pályázati felhívásra.

A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a támogatási kérelmet 300.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette, a támogatási intenzitás 100%. A projekt címe: „Komm, tanz mit mir! – Nemzetiségi ruhák beszerzése a Piros Iskola diákjai számára, a projekt azonosító száma: NKUL-KP-1-2024/4-000021.

A Budapest 18. kerületben található (a Külső-Pesti Tankerület által fenntartott) Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros Iskola) mintegy 100 éve működő jó hírű iskola a kerületben. A Piros Iskolában 1996 óta folyik német nemzetiségi oktatás: a gyerekek heti 5 órában tanulják a német nyelvet és irodalmat, továbbá német népismeret és nemzetiségi tánc tantárgy keretében sajátítják el a nemzetiségi kultúra értékeit. A diákok a táncoktatás keretében ismerkednek meg a nemzetiségi táncokkal és több korosztályban tánccsoportok alakultak. Az irányelvek között szerepel, hogy az iskola váljon a magyarországi német közösségi élet aktív helyszínévé, kerületi szinten. Ennek egy rendkívül jó eszköze a tánc (amely egyre népszerűbb a diákok körében), és a tánctanítás.

Az Iskola eddig nem rendelkezett saját nemzetiségi viselettel, fellépő ruhákkal, amelyek szükségesek a rendszeres, évi több alkalommal történő fellépésekhez. Jelen projekt ennek a célnak a teljesüléséhez is hozzájárul.

A 2024.12.31-ig megvalósuló projekt keretében a Piros Iskola számára egységes fellépő ruhák kerülnek beszerzésre: a lányok számára 15 db népviseleti felsőszoknya és 6 db körkötény elkészíttetése történik, megfelelő szakmai közreműködéssel. Valamennyi ruhadarab anyaga 100% pamut. A viseletek a beszerzést követően a Piros Iskolába kerülnek. Az elkészült fellépő ruhákat a diákok még 2024-ben használatba veszik.

A projekt legfőbb eredménye, hogy egységes megjelenést biztosít a Piros Iskola diákjai számára a fellépések és előadások alkalmával, továbbá hozzájárul a helyi identitástudat erősítéséhez, az értékteremtéshez és az értékek megőrzéséhez.

Budapest, 2024. VII. 12.