Beszámoló

ERDEI ISKOLA 2022

Nemzetiségi táborok a 2022. évi költségvetés támogatásával
(NTAB-KP-1-2022/1-000538 sz. pályázat)

Erdei iskolai programunkat 2022. május 30-tól június 3-ig 4.a osztályos tanulóink részvételével valósítottuk meg Kemence-Szeteharaszt pusztán, a Csudajó táborban.

4.a osztály a pandémia miatt eddig nem részt osztálykiránduláson, így ez az 5 napos tábor mérföldkő volt a gyerekek életében.

Hétfőn különjárati busszal indultunk útnak a táborhelyünkre. Út közben megálltunk a Kemencei Erdei Vasútnál, ahol az erdő – kisvasút (fakitermelés, szállítás) kapcsolatainak megfigyelésére volt lehetőségünk. Vonatoztunk. Meglátogattuk a Kemencei Erdei Vasútmúzeumot is. A táborhely elfoglalása után körsétát tettünk a birtokon A délutáni program állatsimogatással, állatetetéssel telt Esti programként „csillaghullás”, „csillagkeresés”: a birtokon elrejtett csillagok keresése volt a feladat.

Kedden a közeli erdőbe kirándultunk a Csudajó erdő program keretében: különleges „vadállatkeresés” sok meglepetéssel. A gyerekeknek a tábor területén belül erdei állatok képeit kellett megkeresniük, amelyek a bozótosban, a fákon, az avarban rejtőzködtek. Interaktív játék az erdő állatainak megismerésére.

Szerdán az erdei állatoké volt a főszerep. Kirándultunk a közeli fenyvesbe, ahol megnéztük a borzvárakat. Este bátorságpróba keretében és késő esti túrát tettünk sötétben, a tábor területén belül, fás-bozótos ösvényen, elemlámpák használatával. A túra végén meghallgattuk az erdő csendjét és megfigyelhettük a csillagos égboltot a városi fényszennyezettség nélkül.

Csütörtökön kiemelt figyelmet fordítottunk a vízparti élőlényekre, a vízben élő apró élőlényekre, a patak, vízvédelem, fenntarthatóság, környezetvédelem témáira. Túrát tettünk a vadregényes Vende-patak mentén, megvizsgáltuk a vizet, a benne élő rákokat, bolhákat, egyéb vízi élőlényeket. A napot megkoronázva az estét tábortűz zárta, ahol a gyerekek saját maguk sütötték meg az aznapi vacsorájukat.

Péntek délelőtt csapatmunkában megismerkedtünk a Pest és Nógrád megye német nemzetiségi településeivel, megkerestük azokat a nemzetiségi térképen. Hazafele megálltunk Zebegényben, ahol a sváb tájház mindennapos eszközeivel ismerkedtünk. Megtekintettük a zebegényi templom előtti sváb tanösvényt, amely a zebegényiek mindennapjait, ünnepeit hivatott bemutatni. Felmentünk a Trianon-emlékműhöz, majd bejárva a falut a Dunaparton zártuk a délutánt. Nemzetiségi nevelésben részesülő gyermekek révén valamennyi programunkban érvényesült a kétnyelvűség, német és magyar nyelven zajlott a tábori hét kommunikációja. Számos nemzetiségi témát feldolgoztunk a hét alatt, mint a sváb falusi ház felépítését, berendezési tárgyait, konyhakerti növényeket, gyógynövényeket, német nemzetiségi paraszti ételeket, szóba került a disznóvágások rendje és ideje a hagyományos sváb paraszti kultúrában.

A német nyelv megszerettetése, a gyerekek német és nemzetiségi tudásának bővítése a mindennapos foglalkozások során játékos formában valósult meg.  A kézműves programok keretében pólót batikoltunk, ceruzadíszt készítettünk, tábori kitűzőket gyártottunk. Élményekkel gazdagon tértünk vissza a Csudajó tábor varázsvilágából Budapestre.

A képek forrásai: www.bgazrt.hu www.pirosiskola.hu

Budapest, 2022. június 13.