2015-12-21

Könyvtár

 

Bemutatkozik a mi kis könyvtárunk 

Szeretettel üdvözlök minden gyereket: kicsit és nagyot, felnőttet a Piros Iskola könyvtárában! 

Jelenleg több, mint ötezer kötetes állománnyal rendelkezünk; magyar- és német nyelvű dokumentumaink egyaránt vannak. Jelentős részét képezi az állománynak az egészen kicsiknek szóló irodalom: mesék, versek, rövid regények. Az ismeretterjesztő könyvek mind a tanulás segítéséhez, mind az ismeretek bővítéséhez egyaránt hasznosak. Kiemelkedően sokan forgatjátok és kölcsönzitek a „Mi micsoda” sorozatot, melynek szinte minden része megtalálható nálunk. 

A könyvek, dokumentumok tudományáganként helyezkednek el a polcokon. Ezen belül főosztályonként vannak kategorizálva. Találtok még nálunk életrajzi leírásokat, bibliográfiákat, úti könyveket, atlaszokat. Külön polcra került a vers és a próza. A szépirodalmi regényeket alfabetikusan (ABC-ben), írók szerinti rendezésben találjátok meg, aminek jelentős részét képezik a kötelező olvasmányok. 

A nem kölcsönözhető kézikönyvek között lexikonok, enciklopédiák, nyelvi, értelmező és helyesírási szótárak találhatóak. A pedagógusi munkát segítő tanári kézikönyvek, foglalkoztató füzetek, folyóiratok szintén az állomány részét képezik. Az elektronikus dokumentumok között ismeretterjesztő DVD-k, zenei, és prózai CD-k közül is válogathattok. Természetesen a tankönyvek 1. osztálytól 8. osztályig szintén kikölcsönözhetők. 

A kölcsönzés rendje 

Az iskolánk könyvtárában található könyveket az intézmény minden tanulója és tanára használhatja. Mindannyiunk számára elérhetőek, s mivel szerencsére sokan forgatjátok őket, fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Vannak olyan könyvek, melyeket csak a könyvtárban nézegethettek meg, ezek a kézikönyvek. Nem kölcsönözhetőek, hiszen mindig kéznél kell lenniük.  

Amikor kikölcsönzöl egy könyvet, Te vagy a felelős érte. Kérünk, hogy óvd, vigyázz rá! Ha kisebb sérülés keletkezne a könyvön, szólj a könyvtárosnak és töltsd ki a Beteg könyv bejelentő lapját. Ha esetleg elveszítetted a könyvet, vagy súlyosan megrongálódott, egy ugyanolyan könyvvel kell pótolnod! A gyermekek kölcsönzéseiért a szülők tartoznak felelősséggel. 

Amikor a tanév során először kölcsönzöl, kapsz egy olvasójegyet, melyen mindig nyomon követheted aktuális kölcsönzésedet, s azt is, hogy mikorra kell visszahoznod a könyvtárba. Amikor a kölcsönzött könyvet visszahozod, bejelölöm az olvasójegyen. Kérlek ezt mindig hozd magaddal a könyvtárba! A kötelező olvasmányokon kívül egyszerre egy könyvet lehet kikölcsönözni, 2 hétre. Egy alkalommal ez meghosszabbítható, szintén két hétre. Az állomány nyilvántartása és kölcsönzése számítógépen történik, egy könyvtári program segítségével. 

A tartós tankönyveket legalább 4 éven keresztül más-más tanuló használja. Fontos, hogy ezekbe a könyvekbe ne írj bele, legfeljebb ceruzával, de a tanév vége előtt ki kell radíroznod. Vigyázz rá, mintha a sajátod lenne! Ha elvesztetted, meg kell térítened az okozott kárt! 

Kölcsönzéseidet itt tudod nyomon követni elektronikus formában:

Katalógus megnyitása

Mindenkit szeretettel várok! 

Duchon-Tóth Zsuzsanna
könyvtárostanár 

Közzétéve: 2016. április 21.
Frissítve: 2019. november 11.