2018-06-11

Kompetenciamérés

A www.legjobbiskola.hu weboldal a kompetenciamérési eredmények összesítése alapján a Stabilan jól teljesítő iskolák mezőnyében országosan az 51., Budapesten a 19., kerületünkben a 2. helyre sorolta intézményünket az általános iskolák között.

De mi is az a kompetenciamérés?

“A kompetenciamérés arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tanulók képesek-e a tudásukat az életben alkalmazni és további ismeretszerzésre felhasználni? Vagyis birtokában vannak-e annak az úgynevezett „eszköztudásnak”, amely sikeres továbbhaladásukhoz nélkülözhetetlen?

Minden évben május végén rendezik meg az Országos kompetenciamérést az összes magyar iskolában. Az egységes feladatlapokat az összes 6., 8. és 10. osztályos diák kitölti. Az eredményeket osztályok és iskolák szerint, valamint tanulónként is elemzik.

A szövegértési és matematikai teszteket az ország összes általános- és középiskolájában egységes feltételek között, azonos időben írja meg a kiválasztott évfolyamok minden tanulója, s közülük kerül ki iskolánként az a húsz diák, akiknek a tesztfüzetét az országos mérés értékelésében is feldolgozzák. Természetesen az iskolák a saját maguk számára minden tanulójuk eredményét feldolgozhatják, s tanulóik teljesítményét összehasonlíthatják az országos átlaggal.

A felmérés tesztjei alapvetően nem a tantervi követelmények teljesítésére, hanem valódi problémák, helyzetek megoldására irányulnak. Nem tantárgyi tudást, hanem bizonyos kompetenciákat, képességeket mérnek.

A kompetencia az a képességünk és hajlandóságunk, hogy a bennünk lévő tudást sikeres problémamegoldó cselekvéssé alakítsuk. Ezt a bonyolult képességet nem írják le az olyan megszokott fogalmak, mint a tudás, az ismeret, a készségek vagy a képességek. Ezt a bonyolult, komplex működést igyekszünk megragadni a „kompetencia” fogalmával. (A kompetencia – kihívások és értelmezések című kötet előszava alapján – Országos Közoktatási Intézet, 2006.)”

A szöveg forrása: http://m.koloknet.hu/

Az alábbi diagramok iskolánk tanulóinak eredményeit mutatják be a 2009/2010-es tanévtől, az országos átlaghoz viszonyítva.

Matematika 6. osztály

 

Szövegértés 6. osztály

 

Matematika 8. osztály

 

Szövegértés 8. osztály

Közzétéve: 2018. június 11.
Frissítve: 2022.november 29.